Bijenwas

Bijenwas

Bijenwas wordt geproduceerd door bijen om er de raat mee te bouwen waar de honing, het broed of het stuifmeel wordt bewaard en om de cellen gevuld met rijpe honing mee te verzegelen. Honingraat is eetbaar maar heeft een stevige structuur waardoor je er ook een tijdje op kan kauwen als een soort kauwgom voordat je het doorslikt. Het is niet verteerbaar en erg goed voor de spijsvertering.

Gedurende een korte periode in het jaar vind je hier ook bakjes met raathoning en is er de mogelijkheid om te genieten van de combinatie van honing, nog in de verzegelde cellen van zuivere bijenwas. Supervers, lekker en gezond!

Wanneer honing wordt geoogst, worden eerst de zegeltjes van was verwijderd met een speciale ontzegelvork, omdat anders de honing niet uit de cel kan vloeien. Deze ‘zegeltjeswas’ is de meest pure was uit de bijenkast en daardoor het meest geschikt voor het maken van cosmetica als crèmes, zalven en lippenbalsems.

Bijenwas wordt ook gebruikt voor het maken van kaarsen en als boenwas.

0